ПРИКУПЉАЊЕ И РЕЦИКЛАЖА АМБАЛАЖНОГ ОТПАДА
18.10.2011

У циљу смањења количине амбалажног отпада у животној средини, очувања природних ресурса општине Палилула и запошљавања социјално угрожене категорије становништва из редова Ромске популације, која се претежно бави сакупљањем секундарних сировина, у Градској општини Палилула одржан је састанак са представницима привредног друштва ЕКОстарПАК Београд. О протеклим активностима и облицима сарадње у овој области, са директором привредног друштва ЕКОстарПАК Војиславом Станковићем и менаџерима пројекта, Невеном Пешикан и Маријом Јовић, разговарали су председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић, члан општинског Већа Милош Стојковић као и координатор за ромска питања општине Драган Османовић и секретар Центра за активну комуникацију Рома Бојан Зенуловић.

Сагледавајући друштвени положај Рома у општини Палилула, може се рећи да се у овој организацији локалне самоуправе веома одговорно ради на потпуној интеграцији Рома у друштву. „Чинимо све, у границама наших надлежности, да нестану предрасуде приликом запошљавања, школовања, да нема дискриминације по било ком основу – истакао је овим поводом председник Новаковић. Међутим, потребно је одређена питања квалитета живота Ромске популације системски решити. Питање обављања самосталне делатности Рома кроз успостављен систем управљања амбалажом и амбалажним отпадом је добро решење. Ми ћемо, као руководство општине помоћи оснивање задруге-социјалног предузећа Рома која ће упослити заинтересоване сакупљаче отпада са територије општине Палилула, посредовати у добијању дозволе за рад и понудити одговарајућу локацију за складиштење секундарних сировина. Општина Палилула - по речима председника проф.др Игора Новаковића, покушава да кроз друге пројекте (светска кампања Clean up the World-ЕКОполис мрежа) у сарадњи са градом и донаторима (Exchange 3), организацијама цивилног друштва, обезбеди додатна средства за побољшање квалитета живота ромског становништва у неусловним насељима Црвена звезда, Сточни трг и у Мраморској улици. Сакупљачима секундарних сировина и најугроженијим лицима Ромске популације, поделили смо шест бицикли са корпом-истакао је Новаковић. Акција је имала социјалну компоненту и промовисала је могућност сакупљања отпада на савремен начин.

Усвајањем Закона о управљању отпадом и Закона о амбалажи и амбалажном отпаду држава Србија је поставила националне циљеве и донела план смањења амбалажног отпада за петогодишњи период 2010-2014 год. Национални циљеви се односе на поновно искоришћење и рециклажу 5 врста амбалажног отпада: папир/ артон, пластика, стакло, метал и дрво. Привредно друштво Екостар Пак, чији су оснивачи Фабрика Картона Умка, Фабрика Хартије Београд и Авала Ада је овлашћено од стране Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије да као Оператер система управљања амбалажним отпадом, у име привредних субјеката, организује прикупљање и рециклажу амбалажног отпада. По речима директора друштва Војислава Станковића, прикупљена средства улажу се у развој система управљања амбалажним отпадом на целој територији Републике Србије а склапањем уговора са клијентима, обезбеђује се испуњење Националних циљева-чиста и здрава животна средина.